Lægger du budget for din sport?

Lægger du budget for din sport?

23. januar 2019 1 Af tinadufour

Som overskriften lyder så tror jeg det er en fornuftig ide at gøre, og det personligt noget jeg gør på månedsbasis. Jeg har altid interesseret mig for økonomi, og interessen er blevet endnu ”større” efter vi begyndte at sparre op til gård-købs-projektet.

På min computer har jeg det helt store ”Luksus-fælden” excel-regneark, hvor alle indtægter og udgifter er indført – opdelt i hovedkategorierne bolig, forsikringer, bil, mad og ridesporten, med underliggende kategorier for hver hovedkategori. Her bliver der løbende tastet ind og fremadbudgetteret, så jeg ved nogenlunde hvad jeg har på bundlinjen efter den pågældende måned. Det giver for mig en vis ro, og samtidig blod på tanden til at tænke mig om i forhold til brug af mine penge. Drengene mangler intet, men jeg er løbende blevet bedre til at vurdere om det er need-to-have eller nice-to-have!

Mens drengene har stået i Sverige, har der været tale om en pakkeløsning, men der skal de jo ikke stå permanent, og jeg har også førhen, da de stod i dk, gjort brug af mit luksusfælden excel-ark. Af underkategorier inden for ridesporten har de være inddelt i:

  • Smed
  • Dyrlæge
  • Boxleje (råboks)
  • Staldleje (serviceydelser som fodring, udmugning, ud-og indlukning samt hø)
  • Foder + tilskudsprodukter
  • Strøelse
  • Træning
  • Stævner
  • Udstyr

Hvor nogle af omkostningerne er faste på månedlig basis, så der også er en del varierende, og det er især de varierende, der kan være svære at holde overblik over på årsbasis. Når man blot betaler regningerne, som de tikker ind i mailen, så får man i mine øjne ikke et reelt overblik over de betalte beløb. Hvis man derimod sætter det op i et regneark, så får man det fulde overblik. Jeg ved der er en masse bankapps til formålet, men excel skuffer aldrig ;).

Jeg syntes ligeledes det er rart, at der er råderum, hvis uheldet skulle være ude i forhold til tilkald af dyrlæge. Som det fremgår af mine underkategorier har jeg nemlig ikke posten forsikringer. Drengene har den lovlige ansvarsforsikring gennem min indboforsikring, men jeg har valgt ikke at tegne yderligere forsikringer på dem. Jeg har 7-9-13 være ret forskånet i forhold til skader, men vil personligt hellere have en bufferkonto til dyrlægeregninger (og øvrige uforudsete regninger) end at betale til et forsikringsselskab. Det handler i bund og grund om, hvad man føler sig mest tryg ved, og man skal gøre det der passer bedst for en selv.

Selvom jeg ikke har startet stævner i 2018, så har jeg før skrevet, at jeg i år rigtig gerne vil ud på stævnepladserne igen. Hvor jeg førhen startede nærmest hver anden weekend, vil jeg i år hellere ligge energi i træningen og så starte de lidt større stævner med de ordentlige forhold. De fleste af de gode stævner ligger i Jylland eller Sverige, hvorfor omkostningerne vedr. stævnerne derved også bliver forhøjet grundet startgebyr, boksleje, afstand, broafgift og overnatning. Derfor har jeg ligeledes oprettet en konto som jeg kan hellige til stævneudgifterne, så der buffer til de sjove stævner.

Lægger i budgetter for jeres ridesport? Og i såfald hvordan holder i overblik over økonomien?